فوایدی از والك، ترشك، غازیاغی، ریواس، كنگر و...
دانلود مقاله.پایان نامه.گزارش کار.کارآموزی.جزوه.کتاب
خط آزاد فسا
برچسب

سبزی‌های كوهی را از دست ندهید
 

اینها همه هدایایی است كه تنها سالی یكبار، در فصل بهار و تنها به مدت یك ماه در روزهایی كه بارندگی و رطوبت زیاد است جوانه‌زده و به صورت خودرو می‌رویند.

این گیاهان به خاطر عطر و رایحه دل‌انگیزشان به قدری شامه نوازند كه اكثر افرادی كه برای تفریح و لذت از طبیعت به دشت و صحرا می‌روند، ترغیب به جمع‌آوری آنها می‌شوند.

این گیاهان به دور از كودهای شیمیایی و به وسیله باران آبیاری‌ شده و زیر نور خورشید رشد می‌كنند و در مقایسه با سبزی‌هایی كه به روش مصنوعی پرورش می‌یابند، عطر و طعم متفاوت‌تری داشته و مغذی‌تر و طبیعی‌تر بوده و در واقع ارگانیك هستند.

در هر حال این روزها تفریح اكثر زنان روستایی چیدن و جمع‌آوری انواعی از سبزی‌های كوهی و عرضه آن از طریق بازارهای روز به شهرنشینان است، اما بسیاری از خانواده‌ها بخصوص نسل جوان شهرنشین این سبزی‌ها را نمی‌شناسند و خواص دارویی و تغذیه‌ای آن را نمی‌دانند.

والك، ترشك، غازیاغی، ریواس، كنگر و... از جمله سبزی‌های صحرایی یا كوهی هستند كه در این نوشتار به خواص آنها می‌پردازیم.

والك:
نوعی سبزی صحرایی است كه از مناطق كوهستانی برداشت می‌شود. برگ‌های آن نواری شكل و دارای یك پیاز كوچك و گل است. برگ و پیاز آن خوراكی، اما گل آن تلخ و در غذا استفاده نمی‌شود. خواص خام آن بیشتر از پخته‌اش است و از آن در كوكو، سبزی پلو، آش و... استفاده می‌شود. این سبزی سرشار از ویتامین‌های A،B،C و املاح معدنی منگنز، روی، گوگرد و كلسیم است.

این گیاه قاعده‌آور خوبی است و به دلیل دارا بودن كلسیم برای درمان پوكی استخوان و التیام دردهای استخوانی و مفصلی مفید است. فیبر آن برای سلامتی معده و روده سودمند است و باعث لینت مزاج می‌شود. گوگرد آن به جهت خاصیت ضدعفونی‌كنندگی، اسهال خونی را التیام می‌بخشد. خواص پیاز آن تا حدود زیادی شبیه سیر است و با انبساط ملایم عروق خونی در كاهش فشار خون و رفع سرگیجه موثر است. این سبزی اثر آرامبخش دارد و درد نقرس، روماتیسم و آرتروز را تسكین می‌دهد.

ترشك:

این سبزی، گونه‌های زیادی دارد. برگ‌های آن به جهت دارا بودن اسیدهای آلی، طعم ترشی دارد. ترشك سرشار از ویتامین C، آهن، فسفر و پتاسیم است. تصفیه‌كننده خون، معرق، مدر، تب بر، اشتهاآور و صفرابر است. جهت تقویت معده و كبد بهتر است برگ آن خام استفاده شود. این سبزی به دلیل ویتامینC فراوان خونریزی لثه را التیام بخشیده و بوی بد دهان را رفع می‌كند.

مصرف ترشك در فصول گرم سال از التهاب بدن كاسته، عطش را رفع كرده و به دلیل پتاسیم بالا ادرارآور خوبی است و سموم بدن را خارج و كلیه‌ها را شستشو می‌دهد. ترشك به جهت آن كه خون را تصفیه می‌كند از بین برنده كورك، دمل‌ها‌ی چركی و جوش‌های زیر پوستی است. قابل توجه آن كه مصرف زیاد ترشك به دلیل داشتن اسید اگزالیك برای كسانی كه سنگ كلیه و مثانه دارند، محدودیت مصرف دارد.

كنگر:

گیاهی با برگ‌های خاردار و ساقه‌های ضخیم شبیه به كرفس است. از برگ‌های سبز آن به صورت خام در تهیه سالاد و از ساقه آن در تهیه خورش استفاده می‌شود. این گیاه، طبع گرمی دارد و بسیار نیرو بخش و مقوی قلب است. برگ‌های این سبزی، موجب كاهش چربی خون شده و به دلیل فیبر نامحلول، بسیار ملین و برای پایین آوردن قند خون سودمند است. اینولین آن باعث افزایش باكتری‌های مفید دستگاه گوارش شده و از سرطان روده باریك می‌كاهد. آنتی اكسیدان‌های موجود در آن نیز پوست را در برابر سرطان محافظت می‌كند.

كنگر به دلیل دارا بودن هورمون‌های گیاهی، ترشحات غدد را تقویت كرده و باعث افزایش نیروی جنسی می‌شود. این سبزی، دارویی موثر برای جلوگیری از حالت تهوع و ویار زنان باردار است. قابل‌توجه آن كه برگ‌های كنگر محرك انقباض كیسه صفرا و كلیه بوده و افرادی كه دارای سنگ كلیه و صفرا هستند نباید از آن استفاده كنند.

ریواس:

دارای برگ‌های ضخیم و گوشت‌دار است و طعم ترشی دارد. این گیاه سرشار از ویتامین C و فیبر است. خاصیت ضدعفونی‌كنندگی داشته، زخم اثنی‌عشر را بهبود بخشیده و به جهت تقویت كبد و افزایش ایمنی بدن عفونت‌های ویروسی را از بین می‌برد. یكی از مهم‌ترین خواص برگ‌های ریواس آن است كه لوزالمعده را وادار به ترشح انسولین كرده و برای كاهش قند خون سودمند است.

ریواس به دلیل اسیدهای فراوانی كه دارد از افزایش چربی خون جلوگیری كرده و با افزایش ترشح شیره معده موجب بهبود عملكرد هضم و جذب غذا می‌شود. این سبزی پتاسیم، فسفر و كلسیم زیادی دارد و مصرف آن برای كودكان در حال رشد و خانم‌های یائسه مفید است.

غازیاغی:

این سبزی اغلب در كنار نهرها رشد می‌كند و در این فصل مخلوط با سبزی‌های دیگر با نام سبزی كوهی مخلوط به فروش می‌رسد. این سبزی بسیار معطربوده و طعم دلپذیری دارد و در تهیه انواع سوپ، آش، كوكو و سبزی پلو به كار می‌رود. غازیاغی، شیر مادران شیرده را زیاد، خون را تصفیه، ترشحات غدد داخلی را تنظیم و برای درمان بیماری‌های پوستی موثر است. این سبزی، گرمی و حرارت بدن را بالا برده و انرژی‌زا بوده، بی‌اشتهایی را رفع و برای آرامش اعصاب مفید است.


نظرات شما عزیزان:

نام :
آدرس ایمیل:
وب سایت/بلاگ :
متن پیام:
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

 

 

 

عکس شما

آپلود عکس دلخواه:




ارسال توسط زهرا
آخرین مطالب